Malaga to wyselekcjonowany szczep drożdży winiarskich idealny do produkcji win deserowych. Doskonale sprawdzają się także przy wyrobie lżejszych czerwonych win oraz różnorodnych win białych. Szczególnie polecamy je do nastawów z czarnych winogron i aronii. Aby fermentacja przebiegała sprawnie i skutecznie, przed dodaniem drożdży do moszczu należy zastosować pożywkę. Dzięki drożdżom Malaga uzyskasz aromatyczne, klarowne i wyjątkowo smaczne wino.
Wlej przegotowaną wodę do butelki o pojemności 300 ml.
Dodaj 3 łyżeczki cukru, dobrze wymieszaj i poczekaj, aż roztwór ostygnie.
Wsyp odrobinę pożywki (około 0,05 g).
Dodaj całą zawartość saszetki z drożdżami i dokładnie wymieszaj.
Otwór butelki zabezpiecz watą i postaw ją w ciepłym miejscu (25–28°C).
Mieszaj roztwór raz lub dwa razy dziennie.
Po 2–4 dniach powinna rozpocząć się burzliwa fermentacja – wtedy przelej zawartość butelki do pojemnika z przygotowanym moszczem.
Dodaj pozostałą część pożywki, zamieszaj i zamknij pojemnik korkiem z rurką fermentacyjną.
Odporność na stężenia alkoholu do 17%.
Jedno opakowanie wystarcza do fermentacji 5–30 litrów nastawu.
Nie dziel saszetki – zaleca się zużycie całej porcji na raz.
Drożdże wymagają użycia osobnej pożywki.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.