Burgund to szczep drożdży, który doskonale nadaje się do produkcji czerwonego wina. Ten wyselekcjonowany gatunek możesz wykorzystać do produkcji win stołowych i deserowych. Drożdże Burgund umożliwiają tworzenie wyśmienitych trunków, takich jak wiśniowe, porzeczkowe czy winogronowe. Z powodzeniem użyjesz ich także do przygotowania wina z jagód, jeżyn, bzu, śliwek czy aronii. Wybierz te drożdże, jeśli zależy Ci na stworzeniu klarownego wina, pełnego owocowych smaków i aromatów, wolnego od niepożądanych posmaków drożdżowych.
Nalej 300 ml przegotowanej wody do butelki.
Wsyp 3 łyżeczki cukru, dobrze wymieszaj i poczekaj, aż roztwór ostygnie.
Dodaj szczyptę pożywki dla drożdży (około 0,05 g).
Wsyp drożdże, dokładnie wymieszaj.
Zabezpiecz otwór butelki watą i odstaw butelkę w ciepłe miejsce (25–28°C).
Mieszaj roztwór raz lub dwa razy dziennie.
Po 2–4 dniach pojawią się oznaki intensywnej fermentacji – wtedy przelej zawartość butelki do pojemnika z moszczem.
Dodaj resztę pożywki, zamieszaj nastaw i szczelnie zamknij naczynie korkiem z rurką fermentacyjną.
Odporność na alkohol do 17%.
Opakowanie wystarcza do 5–30 litrów nastawu.
Nie dziel saszetek – zawsze używaj całej porcji.
Drożdże wymagają osobnej pożywki.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.