Drożdże winiarskie Sherry to wyselekcjonowany szczep idealny do produkcji win deserowych i tzw. cięższych trunków. Szczególnie dobrze sprawdzają się w przypadku białych win. Dzięki tym drożdżom możesz przygotować smaczne wino z takich owoców jak jabłka, białe porzeczki czy białe winogrona. Doskonale nadają się także do fermentacji moszczu z dzikiej róży, czereśni, rodzynek, głogu, a nawet do produkcji win zbożowych. Sherry to szlachetny szczep, charakteryzujący się wysoką odpornością na alkohol, który pozwala uzyskać klarowne, aromatyczne i pełne smaku wino.
Wlej 300 ml przegotowanej wody do butelki.
Dodaj 3 łyżeczki cukru, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
Wsyp niewielką ilość pożywki dla drożdży (około 0,05 g).
Wprowadź zawartość saszetki z drożdżami i dokładnie wymieszaj.
Butelkę zabezpiecz watą i odstaw w ciepłe miejsce (25–28°C).
Mieszaj roztwór raz lub dwa razy dziennie.
Po 2–4 dniach, gdy pojawią się oznaki intensywnej fermentacji, wlej zawartość butelki do naczynia z moszczem.
Dodaj resztę pożywki, dokładnie wymieszaj i szczelnie zamknij naczynie korkiem z rurką fermentacyjną.
Tolerancja alkoholu do 17%.
Jedna saszetka wystarcza na 5–30 litrów nastawu.
Nie należy dzielić porcji – zawsze używaj całego opakowania.
Wymagają zastosowania osobnej pożywki.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.